Co najbardziej lubią jeść Polacy?

Kuchnia polska zawsze stanowiła ciekawą mieszankę tradycji i nowoczesnych trendów. Te odmienności często docierały do nas z dalekiego świata. Przykładem jest tutaj włoszczyzna, sprowadzona do Polski przez królową Bonę Sforzę. Kuchnia to także moda, ale przede wszystkim jednak smak. W czym gustują Polacy?

Moda też, ale głównie tradycja

Kuchnia to obszar, w którym od dawna ścierają się nowe nurty z tradycją i obyczajami. W związku z wpływem otwartych granic i efektem „globalnej wioski”, znajdziemy w Polsce wpływy kuchni europejskich: francuskiej, włoskiej, greckiej. Nie mniej będzie naleciałości z dalszych zakątków świat – kuchni orientalnej, tureckiej czy meksykańskiej. Wszystko to jest brane pod uwagę, ale czy przechyliło szalę zwycięstwa na swoją korzyść w porównaniu z naszym klasycznym prawie „schabowym”, ziemniakami, bigosem czy pierogami? Znawcy tematu uważają, że nie.

Najpopularniejsze potrawy

Za najchętniej konsumowany w Polsce uznawany jest barszcz czerwony. To typowo polskie danie. Dotarło do naszego kraju z Ukrainy. Chętnie jadany jest zarówno w tańszych barach, jak i ekskluzywnych restauracjach. Następnym daniem w zestawieniu trzeba zamieścić bigos. To danie polskie, choć jest też częstą potrawą kuchni litewskiej i białoruskiej. W szlacheckiej tradycji stało, że wizytujący przywoził ze sobą swój gar bigosu, którym to wyrobem chwalił się przed gospodarzem. Kotlet schabowy, w popularnym mniemaniu klasycznie polski, jest nad Wisłą daniem stosunkowo nowym. Jego historia sięga zaledwie XIX wieku. Tradycyjnie polskie i chętnie jadane są też flaki. Znane i skonsumowane u nas były już w XIV wieku. Występują też w kuchniach: austriackiej, czeskiej, niemieckiej i azjatyckiej.

Pierogi i chłodnik

Na stołach Polaków często napotkać można pierogi. To także tradycyjne polskie danie, znane już w XIII wieku. Trafiły do nas najprawdopodobniej z Dalekiego Wschodu przez Ruś. Prawdziwą specjalnością kuchni polskiej jest z kolei żur. To zupa znana i popularna również w innych krajach, np. Czechach lub na Słowacji. Bardzo popularne w wielu regionach Polski gołąbki przynależne są do tradycji kulinarnych wielu krajów i regionów Europy, zwłaszcza Niemiec, Szwecji, Czech lub Rosji. Wśród najczęstszych dań konsumowanych przez Polaków nie brakuje chłodnika. Wywodzi się z kuchni litewskiej, chętnie spożywany jest w ciepłe dni – to podawane na zimno połączenie jogurtu z botwiną lub kiszonymi ogórkami. Istnieje też wiele potraw, które spożywamy znacznie częściej niż inne narody. W szczególności są kotlet mielony, żeberka lub wymieniane już wcześniej pierogi.

W Krakowie, w restauracji Pod Baranem od wielu lat serwowane są tradycyjne polskie potrawy które zachwycają nie tylko naszych rodaków ale i osoby z zagranicy. Turyści którzy przybyli do Krakowa często odwiedzają to miejsce.