Drewno opałowe – najważniejsze parametry

Wygodny fotel, ciekawa książka i buzujący ogień w kominku to wymarzony scenariusz na zimowy wieczór. Nim jednak zostanie on zrealizowany trzeba zadbać o odpowiednie zapasy drewna. Wbrew pozorom nie jest obojętne jakie drewno w kominku spalamy.

Drewno opałowe – czym się kierować przy wyborze

Jeśli w kominku rozpalamy od czasu do czasu, to nie zwracamy większej uwagi na cenę drewna i jego parametry grzewcze. Inaczej jest w przypadku, gdy ciepło z kominka rozprowadzane jest po całym domu lub gdy pomieszczenia ogrzewane są piecami na drewno. W takim wypadku dobrze wybrane drewno przekłada się całościowe koszty ogrzewania domu w okresie zimowym.

Zdecydowanie do celów opałowych nie nadaje się drewno drzew iglastych. Spala się szybko, wydziela dużo żywicy i smoły, co zanieczyszcza sam kominek i przewody kominowe. Ich czyszczenie to dodatkowa praca i koszty.

Do celów grzewczych znacznie lepiej nadaje się drewno drzew liściastych i to zarówno tych rosnących w lesie, jak i owocowych.

Drewno opałowe parametry

Drewno drewnu nierówne, dlatego wybierając go do kominka lub pieca trzeba zwrócić uwagę na jego parametry. Najważniejsze z nich to:

• kaloryczność,
• gęstość,
• stopień wysuszenia,
• grubość kory.

Wartość kaloryczna drewna wyrażana jest w kWh/mp, czyli kilowatogodzina na metr przestrzenny. Im wartość ta jest wyższa, tym więcej energii uzyskujemy podczas całkowitego spalania drewna. Największą kaloryczność mają grab, buk, dąb, jesion, wynosi ona 2200-2100 kWh/mp. Dla porównania sosna lub jodła mają 1500-1600 kWh/mp.

Równie ważna jest gęstość drewna, im większa, tym drewno jest bardziej kaloryczne. Twarde drewno spala się powoli równocześnie dając dużo ciepła.

Drewno opałowe powinno być dobrze wysuszone, potrzeba na to ok. 2 lat. Stopień wilgotności nie powinien przekraczać 20%. Drewno suche spala się wolniej i jest bardziej kaloryczne.

Kora jest warstwą ochronną drzewa, jej grubość zależy od gatunku i wieku drzewa. Kupując drewno opałowe kupujemy je wraz z korą, im jest cieńsza tym lepiej. Kora spala się szybko i daje mało ciepła, na dodatek może zawierać różnego rodzaju insekty. Najcieńszą korę mają buk i grab, najgrubszą dąb i akacja.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

14 + nineteen =