Jak długo suszyć drewno do kominka

Jak długo suszyć drewno do kominka?

Jak długo suszyć drewno do kominka

W długi, zimowy wieczór nie ma nic przyjemniejszego niż kubek z gorącą, aromatyczną herbatą i książka czytana w blasku kominka. Oczywiście na luksus posiadania kominka mogą pozwolić sobie wyłącznie mieszkańcy domów jednorodzinnych, choć coraz częściej można spotkać w sklepach również elektryczne wersje kominków.

Jakie drewno nadaje się do palenia w kominku?

Najlepszym materiałem opałowym do kominka jest bez dwóch zdań drewno. Wbrew pozorom jednak nie jest wszystko jedno, jaki gatunek drewna się weźmie. Do palenia w kominku najbardziej nadają się drzewa liściaste – przodują w tym przypadku dąb, grab czy akacja. Drzewa iglaste mają w sobie dużą ilość żywicy, która zanieczyszcza wnętrze komina i sprawia, że ze względów bezpieczeństwa należy go częściej czyścić.

Jak długo trzeba suszyć drewno kominkowe?

Aby drewno dobrze się spalało i nie wytwarzało dymu, to musi przede wszystkim być suche. Odpowiednio długie suszenie drewna sprawi, że będzie ono spalało się równomiernie, bez żadnych niespodzianek. Drewno kupowane na składach ma w sobie dużą zawartość wody – w przypadku drzew świeżo ściętych może to być nawet dwie trzecie objętości całego drewna. Chcąc by drewno dobrze się spalało, należy ilość wody zredukować do około jednej piątej. W zależności od gatunku drzewa oraz warunków w jakich będzie przechowywane proces ten może potrwać od roku do nawet dwóch lat.

Jak przechowywać drewno do kominka?

Można nieco przyspieszyć proces schnięcia drewna, zapewniając mu odpowiednie warunku. Przede wszystkim warto zabezpieczyć je przed wilgocią z zewnątrz, dobrze jest więc schować je pod zadaszeniem. Równie istotną kwestią jest izolacja drewna od podłoża. Takie warunki sprawią, że drzewo będzie szybciej schnąć i nie będą przy tym zachodziły procesy gnicia. Ważną rolę odgrywa także sposób ułożenia drewna – najlepiej układać je w luźnie stogi. Przed włożeniem do kominka drewno powinno przynajmniej przez jeden dzień znajdować się w jego bezpośrednim sąsiedztwie, tak aby zdążyło się ogrzać i ostatecznie doschnąć.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

six − three =