Najdroższe czekolady świata

Każdy zapalony entuzjasta czekolady z pewnością z wielką ochotą spróbowałby każdego jej rodzaju. Europejskie i światowe rynki mają do zaoferowania swoim klientom bogaty wybór czekolad, które różnią się od siebie nie tylko składem, ale i dodatkami, kształtem czy kolorem. Jeśli jesteś jednym z wielbicieli tej słodkiej przyjemności, koniecznie zapoznaj się z krótką listą najdroższych dostępnych czekolad świata.

Wyjątkowość składników, czyli czekolada To’ak

Listę „najdroższe czekolady świata” otwiera czekolada To’ak. Jej wyjątkowość tkwi w unikalnych składnikach, wykorzystywanych do jej produkcji. Czekolada To’ak wytwarzana jest z najwyższej jakości ziaren stuletnich drzew kakaowców rosnących w Ekwadorze. Drzewa te są jednymi z ostatnich przedstawicieli swojego gatunku, a co więcej, rodzą ziarna o najbardziej pożądanym przez twórców czekolady aromacie i smaku. Ile kosztuje tabliczka czekolady To’ak? Bagatela 260 dolarów, czyli około 870 zł.

Wykwintne dodatki – czekolada Chocopologie

Czekolada Chocopologie jest najdroższą czekoladą na świecie. Produkowana jest przez firmę Knipschildt z Norwalk znajdującego się niedaleko Nowego Jorku. Niezwykłość tej czekolady wynika z wykwintnych dodatków, które same w sobie stanowią nie lada gratkę dla znawcy smaków. Czekolada Chocopologie wykonywana jest jedynie na zamówienie klienta, a w jej skład wchodzą wysokojakościowe dodatki takie jak czarne trufle czy kakao Valrhona, które nadają czekoladzie zrównoważony i wyjątkowy smak. Centa? Blisko 7 tysięcy dolarów za kilogram.

(Zobacz: Sweet-Message.pl – Słodkie praliny z napisami na zamówienie)

Szwajcarska jakość

Na całym świecie szwajcarska czekolada znana jest ze swojego wyjątkowego smaku. Połączenie alpejskiego mleka oraz wyjątkowej jakości wyrobów sprawia, że smak szwajcarskiej czekolady ceniony jest na całym świecie. Firma DeLaFee produkuje wykwintne czekoladki zwane również złotymi truflami. Te szwajcarskie czekoladki to prawdziwe niebo dla podniebienia każdego konesera dobrego smaku. Ziarna kakaowca wykorzystywane do wytwarzania czekolady pochodzą z Ekwadoru, a wierzch czekoladek oprószony jest jadalnym złotem. Pudełko tej przyjemności kosztuje około 1900 zł.