Sery włoskie

Kuchnia włoska, to jedna z najbardziej rozpoznawalnych kuchni świata. Wyróżnia ją bogactwo warzyw i owoców oraz ciekawy sposób przyrządzania.

Chociaż Włochy głównie kojarzą się z makaronami i pizzą, jest wiele innych dań, które równie dobrze charakteryzują ten region. Pamiętajmy, że sztuka kulinarna Włoch, to także tradycyjne włoskie sery.

Ser Parmezan

Oryginalny włoski Parmezan (parmigiano reggiano) pochodzi z centralnych Włoch z regionu Emilia-Romania. Produkowany jest w Parmie Reggio i okolicach, ten region specjalizuje się również w pierożkach tortellini nadziewanych szpinakiem i ricottą. Jest, to ser twardy, o ziarnistej konsystencji, żółtego koloru, ma pikantny, dojrzały, ale przyjemny smak i zapach. Młody parmezan będzie doskonałym przysmakiem do wina, można go jeść również z jabłkiem lub gruszką, albo pikantną konfiturą z kiwi i brzoskwini. Starszy parmezan świetnie wzbogaca smak mięs, sałatek, makaronów i warzyw.

Ser Gorgonzola

Jest, to tradycyjny, farmerski ser pleśniowy z żyłkami niebieskiej pleśni. Można go spotkać w różnych barwach począwszy od biało-żółtej do słomkowej, z niepowtarzalnym marmurkowatym zielonym lub niebiesko-zielonym odcieniem żyłek pleśni. Gorgonzola charakteryzuje miękki słodkawy miąższ, jest to jeden z najstarszych włoskich serów produkowanych na terenie Lombardii. Część z nich dojrzewa w naturalnych jaskiniach Valsassina i Lodi. To doskonały dodatek zarówno do sałatek jak i dipów. Jest wykorzystywany również jako przyprawa do makaronów i mięs, na stołach podawany jest w kawałkach.

Zapraszamy do restauracji Tradycyja, gdzie możemy zasmakować włoskiej kuchni – http://tradycyja.pl/