We want Polish cuisine! Co obcokrajowcom smakuje w Polsce najbardziej.

Każdy kraj wyróżnia się konkretnymi potrawami, które smakują najbardziej zarówno jego mieszkańcom, jak również i obcokrajowcom. Z tego powodu istnieją takie potrawy, które szczególnie mocno wpisują się w kanon danej kuchni, co sprzyja zainteresowaniu nimi w przypadku wielu przyjezdnych. Turystyka gastronomiczna jest coraz powszechniejsza – do Polski również przyjeżdżają jej zwolennicy.

(Zapraszamy także do zapoznania się z wpisem: Co najbardziej lubią jeść Polacy)

Oczywiście warto wiedzieć, że nie każdemu smakuje to samo w polskiej kuchni. W przypadku jednak osób przyjeżdżających przede wszystkim po to, aby poznać lokalne smaki, nie liczy się tak bardzo gust, co samo rozszerzanie horyzontów żywieniowych. Z tego powodu istnieją rzeczy, które obcokrajowcom smakują najbardziej czy są przez nich najchętniej próbowane. Sprawdźmy, o co chodzi.

Pierogi rządzą

O ile polskie gołąbki uważane są przez wielu za dziwne danie z dodatkiem ryżu, o tyle pierogi uwielbiane są chyba przez każdego, kto choć raz spróbował ich w Polsce. Zachwycają przede wszystkim różnorodnością, bo można znaleźć je w wersjach tradycyjnych, jak również i na słodko czy z nietypowym nadzieniem. Połową sukcesu jest dobrze przygotowane, sprężyste, a przy okazji nie za grube ciasto, które kryje w sobie smaczny farsz. Pierogi podawane są najczęściej w wersji tradycyjnej, czyli z serem i ziemniakami; ta wersja zwana jest również pierogami ruskimi. Często jednak spotyka się też pierogi z kapustą i grzybami czy z mięsem, zaś latem królują pierogi owocowe. Różnica jest jeszcze jedna – te pierwsze doskonale smakują także po przysmażeniu, z tłustą okrasą, co zachwyci narody zakochane w tłustych potrawach.

Kiszone, kwaszone…

W wielu krajach rzeczy ukiszone czy kwaszone uważane są po prostu za… zepsute i niedobre do jedzenia. Niemniej jednak w Polsce wszyscy obcokrajowcy, którzy trafią np. na lokalne targi potraw i spróbują świeżego chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym są po prostu zachwyceni takim połączeniem smaków. Zaskakujące dla wielu jest również picie rozmaitych kwasów, choćby chlebowego.

Tłusto i bogato

Nie da się ukryć, że popularnością cieszą się również potrawy tłuste i podawane „na bogato”. Wszelkie dania z dziczyzny, sarnina, ale również i tradycyjny bigos – to potrawy, których nie spotyka się zbyt często na świecie, a które dobrze sprzedają się w polskiej kuchni skierowanej do obcokrajowców. Wiele osób, zwłaszcza z krajów śródziemnomorskich, narzeka jedynie na to, że po zjedzeniu takich potraw ich żołądki mają ciężką drogę do przebycia – bo dania tego rodzaju są w polskiej kuchni zagęszczane mąką, smażone, pieczone i bogate w mięsa.

Pod Baranem